Implementatie traject

Op deze pagina wordt toelichting gegeven over het implementatietraject. Dit traject bestaat uit drie fases:

1. Aanmelding centrum
  2. DICOM uploadmodule: DICOM variabelen
  3. Inrichting aanlevering niet-DICOM variabelen

Fase 1: Aanmelding centrum

Bij interesse voor deelname aan de DICOM uploadmodule kunt u contact opnemen met ons via RTupload@mrdm.nl. Samen stemmen wij vervolgstappen af voor de aanmelding en contractuele zaken.

Na de aanmelding ontvangt u via de mail een aantal belangrijke documenten inclusief beschrijving en benodigde acties.

Fase 2: DICOM uploadmodule: DICOM variabelen

De DICOM standaard voor de opslag en uitwisseling van medische beeldinformatie (DICOM variabelen) maakt het mogelijk dat de informatie in een eenduidige structuur en bestandsformaat kan worden vastgelegd en verstuurd. Hierdoor is het voor de DICOM uploadmodule mogelijk om DICOM variabele te berekenen en af te leiden op basis van aangeleverde bestralingsplannen.

Om de DICOM uploadmodule goed te kunnen gebruiken in de praktijk is het noodzakelijk om eenmalig techniek en processen te implementeren.

De implementatie van de DICOM uploadmodule bestaat uit acht onderdelen zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding. De benodigde informatie en documentatie voor het uitvoeren van de stappen ontvangt u na de aanmelding voor deelname.

Fase 3: Inrichting aanlevering niet-DICOM variabelen

Naast de DICOM variabelen zijn er voor de radiotherapie registraties slechts enkele andere gegevens die geregistreerd worden (bijv. start-/einddatum bestraling). Deze gegevens kunnen niet uit een bestralingsplan verkregen worden. Daarom moeten deze gegevens via een batch-bestand of handmatig, via DataEntry  aangeleverd worden. U kiest tijdens het aanmeldproces voor een van de twee methodes.

Implementatie batch aanlevering

Account
Na het aanmelden en kiezen voor aanlevering via batch ontvangt u een account voor onze Data Connect.

Registreren
U levert gegevens van alle patiënten uit een vastgestelde tijdsperiode via een CSV, Excel of XML bestand (gevuld vanuit een EPD/agendasysteem) aan op onze Data Connect. Voor een succesvolle implementatie is het van groot belang om een aantal stappen te volgen (zie afbeelding).

Meer (praktische) informatie over het inrichten van uw batch vindt u op onze batch pagina.

Implementatie handmatige aanlevering

Account
Na het aanmelden en kiezen voor de handmatige aanlevering worden er accounts aangemaakt.

Registreren
Nadat de accounts zijn uitgegeven door onze Servicedesk, kunt u beginnen met het registreren in ons online registratiesysteem DataEntry

Meer informatie over handmatige aanlevering van gegevens vindt u op onze DataEntry pagina